Sunday, March 28, 2010

Väike rännumees. Little traveller.

Väike rännumees Toomas sai omale uued palmikud üll. Sedakorda üdini puuvillased.
Palmikud selgas, läks väike Toomas rongiga sõitma. Otseloomulikult saab rongiga maale vanaema juure:)


Lõng Rowan Handknit Cotton, toon "tope", 5 tokki.
Varras 3,5mm.


My little man Toomas has got new cables to wear. This time cotton all over.
Cabled sweater on, took Toomas a train and traveled to visit his Granny out of town.


Yarn is Rowan Handknit Cotton, shade "tope", 5 skeins.
Needles 3,5mm.


Natuke halba uudist ka. Ükskord pidi see ilmselt minuga juhtuma...
Nimelt olen ma hädas oma randmetega. Alustuseks surid käed öösiti ära, siis hakkasid randmed tulitama ning seejärel kohe päris valutama. Perearst arvas, et esialgu võiksin alustada sellest, et ma 2 nädalat kohe üldse ei kooks, et siis vaatame edasi. Nüüd ma siis tõepoolest ei ole 2 päeva kudunud... väga imelik on... ja kurb:(
Võite isegi arvata, mida see minusuguse jaoks tähendab.
Meeleldi ootan nõuandeid, kuis võiksin end ise aidata, et saaksin varsti jälle kududa ja asi ei lõpeks noa alla minemisega.

Tänud!

I've got some bad news.
I guess, it had to happen to me one day... so here we go - I am in trouble with my wrists. For starts my arms "fell asleep" during the nighttime often, then started my wrists get hot and ache. My doctor said, that i should stop knitting for 2 weeks to see, if its caused by the knitting-position. So, I havent knit for 2 days now. Feels very strange... and sad:(
You can only imagine, what it means to me.
I appreciate any kind of advice, how I could get better, so I could knit again soon and should not take a path to the operation.

Thank you in advance!

41 comments:

rosalia said...

Your little boy is a perfect model. He looks fantastic like an elegant boy.

Inga said...

thank you, Rosalia!

Krentu said...

Tunnen Sulle kaasa. Kujutan ette, kui tühjalt Sa end nüüd tunned. Kahjuks ei oska nõu anda aga loodan, et see on Sul ainult ajutine nähtus.
Toomas on nii armas poiss:) Ja uskumatu, et nii uhkele palmikutega kampsunile kulus vaid 5 tokki lõnga! Ma mõtlen, et kas 4-st tokist samast lõngast tuleb ikka planeeritud vest välja :) Ju siis ikka tuleb.

Monika said...

Väga uhke kampsun, sobib pojale väga hästi!

Su käte osas tunnen sulle tõsiselt kaasa. Soovitan kiropraktiku poole pöörduda, sain just täna nii palju targemaks, et tuleks minna nii kiiresti kui võimalik peale valu algust, sest mida kauem ootad, seda raskem ja pikaajalisem on endise vormi taastamine. Nad oskavad sulle harjutusi soovitada. Kiiret paranemist!

Anna said...

Inga, kujutan hästi ette, et kui kududa ei saa, oleks väga kurb. Kas arsti arvates on "süüdi" just kudumine? Apteegis müüakse vist selliseid asjandusi, mida pannakse randmetele ja mis toestavad (tean ühe kolleegi käest, kes oli ilmselt arvutiga ületöötanud). Loodetavasti läheb see seisund ruttu üle. Kampsik on armas ja just hiljuti nägin kusagil seda mustrit ja mõtlesin, et seda võiks kasutada:)

Lis said...

Ohh see on ikka ilge jama küll! Et Su randmet streigivad. Ja mina kahjuks usun küll, et asi võib tihedas kudumises olla. Randmed on üldiselt õrnad ja tihe sundasend/liikumine annab teatud hetkel tunda :(. Ja kindlasti tasub abi otsida, mitte esialgu kirurgi käest vaid nagu eelpool soovitatud juba, kiropraktikult. Harjutused mõjuksid hästi, sest kui lihased on tugevad, saavad luud-liigesed rohkem tuge.
Kurvad on need kutsehaigused, aga kui oled tubli ja annad oma randmetele sihilikult puhkust ja trenni kudumise vahepeal, siis ehk ei arene asi edasi.
Ega sellest jutust vist suurt abi polegi, aga soovin Sulle kõike paremat ja hoian pöialt!!

Sirliiz said...

See on paha lugu küll. Ma loodan, et asi paraneb ja saad ikka vardad taas kätte võtta.

Nele said...

Oi-oi,kurb ja kahju kuulda, et "tööhaigusega" kimpus oled. See võib ajutine olla, ülekoormus. Abiks: töökoormuse vähendamine, randmetoestus, B-vit. Klassikaline käte massaaž alustuseks 2-3x ndls. Korralik tugev randmetoestus hoiab käe fikseeritud asendis, tagab, et närv saab võimalikult vähe survet (kuu aega öösiti, ka päeval).

Kampsun on väga armas! :) Head paranemist!

Krentu said...

Kui kiropraktikutest rääkida, siis mina ja minu lähedased on abi saanud dr Tiit Ilveselt. www.tiitilves.ee
Tõsi, tema on aidanud meid seljahädades aga äkki saab ka randmeabi sealt. Loodan väga!

MARRE said...

Mina ka hoian väga pöialt, et Su randmed taastuvad ja et see on mööduv nähtus. kiropraktik on hea mõte!

Inga said...

tänud, tänud, tänud toetuse eest!
Mõtlesin ise ka, et peaks otsima ühe hea kiropraktiku ja massööri. Aitäh Eveli konkreetse soovituse eest!
Eile tabasin end mõttelt, et ma peaks omale randmesoojendajad kuduma... aga siis tuli meelde, et ma ei saa ju praegu kududa:(

Heli said...

Hea Inga, ära praegu randmesoojendajaid kuduma ise hakka, aga tee need mõnest vanast villasest kudumist, aitavad ikka veidike! Kunagi kudusin Novitale kampsuneid, ikka nii, et 4-5 päeva anti aega ühe tegemiseks. Peale aastast kudumist sai minu randmetest jaks otsa. Nüüd koon aeglaselt ja ei kiirusta ning pigem võtan ette väikseid tegemisi. Aga proovi kindalsti erinvaid häid soovitusi, mis siin pakuti ja katsu veidi puhata. Muide, minu randmed väsivad just suurte varrastega mohääri kududes, vardad ei pruugi isegi rasked olla. Ja ehk on tegu põletikuga, mis siiski järele annab. Kui nüüd koormust vähendad, siis ehk ei muutu krooniliseks. Oh, ole kannatlik ja pea vastu...

Annamari said...

Your son is so sweet :-). Sorry to hear about your wrists... try to take care! They need rest, even if you must stop knitting for a while...

Monika said...

Mulle jäin kunagi poes silma spetsiaalsed randmekaitsed kudujatele: http://www.amazon.com/Creative-Comfort-Crafters-Glove-Medium/dp/B002Y2EZMG/ref=acc_glance_hg_ai_-2_t_1 Äkki õnnestub sul midagi sellist leida.

kriuks2 said...

Väga armas kampsik :)

Sinitihane said...

Armas Inga, soovitan sulle soojalt randmete oliivõliga määrimist. Tundub liiga lihtne vahend, et aidata, aga mul on kolm lugu, kus see aitas kui imerohi. Pikemalt siin: http://sinitihane.blogspot.com/2009/12/tohus-vahend-liigesevalu-vastu.html
Seal kirjutan oma ja mu mehe juhtumitest ja kommentaarides kirjeldab üks lugeja, kuidas tema abi sai.

Head paranemist!

PS: Su tööd on imeilusad. Ühte su valgesse salli armusin nii, et nõudsin oma õelt endale sarnast. Sain ka! :)

Monika said...

Kampsik on tore ja poja tõeline modell! Randmevalu on mullegi tuttav, kuid minu puhul ei olnud see vist eriti tõsine, sest paari puhkusepäeva järel oli kõik jälle korras. Kujutan ette kui raske on kudumisest hoiduda: käsi pole ju siis kuhugi panna... Soovin kiiret paranemist!

Pille said...

Väga mõnus kampsik! Minu olin eelmise aasta talvel oma randmetega hädas, sõin isegi 4 kuud põletikuravimeid, siis aga soovitas üks arst mandlid ära lõigata (kuigi mul pole kurk üldse haige olnud) Ja usu või mitte mandlid oli täitsa jubedad ja nädal peale oppi ma enam randmevalu ei tundnud. Põletikunäitajad ka kohe nullis ja siiani käed terved ning koon jälle igapäev :) Loodan et saad oma käed ka korda!

Inga said...

tänud Heli:) Puistasin siin kõik kapid ja pööningu pea peale, et leida sobivat vana kudumit randmesoojendajate tarvis.. no ei leid:) hetkel sidusin lihtsalt väiksemat-sorti sallid ümber randmete:)
põletikunäitajat mu veres ei olnud.. niiet jäävad muud variandid.

thank you krokuzs!

Aitäh Monika! Sinu lähetatud lingi läbi ehk jõuangi miski varinadini ja leian randme-toetajad, mis võiks kudujal niiehknaa varuks olla:)

tänud Mari!

tänud Sinitihane! Mõtlesinigi just, et lasen kaasal õhtul käsi masseerida.. nüüd siis tean, et seda võiks teha oliiviõliga:)

tänud toetamast Monika ja Pille!

sircu said...

Väga armas kampsun, mulle eriti meeldib just esiliistu osa ja need suured nööbid. Jube kahju, et sul randmetega nüüd selline mure. Soovin, et oskaksin midagi kasulikku soovitada. Ilmselt peab endale tihedamini puhkust lubama, isegi kui on suur kihk käsitööd teha. Ikka kipub nii olema, et kui pole mahti endale puhkust anda, siis nõuab organism seda mingil hetkel ise. Ma väga loodan, et saad abi ja igasugune meditsiiniline/kirurgiline sekkumine on ikka viimane asi.

X by Leina Neima said...

Armas kampsik vahvale rännumehele...

...ja kurb kuulda - kätega töötajate nuhtluseks on just kõikvõimalikud randmemured ja karpaal- ja muud "tunneli" sündroomid... Ma ei saanud vahepeal ligi 2 aastat sarnasel põhjusel õmmelda ja muud käsitööd tegin tunnikaupa - ja see abituse tunne oli ikka kohutav. Saadan ka Etsy-kirja paari reaga, ehk on abi…

nordwolke said...

I am so sorry to read that you are having problems with your wrists. Get well soon!
schafwoelkchen blog

Anonymous said...

Ohh , see ju küll nüüd pahasti...
ja esimesena tahaks soovitada villaseid randmesoojendajaid.
ja loodan, et leiad kiirelt kuskilt professionaalset abi!
kalli !

Inga said...

aitäh sircu!
suur tänu Leina!
thank you nordwolke:)
tänud Gerly! randmesoojandajad juba omale lõikasin siin vilditud kinnastest;)

Katrin said...

Toomas juba nii suureks kasvanud! Ja väga kena kamps! Hästi lahedad palmikud.
Randmete raviks on Sulle küll juba soovitusi jagatud, aga kirjutan oma kogemuse ka, ehk saab sellest ka abi.
Mul olid randmed peale laste sündi haiged, ilmselt hoidsin oma käsi valesti kui last tõstsin vms. Siis aitas mul selle valu vastu ainult glükosamiin ja apteegist ostsin randmete jaoks sellised tugevad kahekordsed frotee moodi ja venivast materjalist soojendajad. Need ka toetasid rannet väga hästi. Aga ikka jah, puhkust nii kaua, kuniks valu kaob!
Ole tubli!

triibik said...

Mul arvutitööst sama häda. Väga tõhus on apteegis müüdav nn hobusesalv, sisse määrida ja midagi sooja peale. Paari päevaga leevendab.
Siin tõhusad harjutused randmetele (demonstreerib trummar, kellel samuti kutsehaiguseks käehädad):

http://boingboing.net/2009/03/31/carpal-tunnel-syndro.html

Inga said...

suur tänu triibik!
sellesama lingi saatis mulle ka Leina:) Niiet harjutused juba käigus;)

Kata. said...

Kui Sa nüüd jälle kord kududa saad, siis soovitatakse võtta korraga käsile mitu erinevat asja ning eelkõige just erineva suurusega varrastega. Ranne ei tee siis kogu aeg identset liigutust.

Jaga kindlasti hiljem oma paranemisnippe, mis aitas rohkem ja mis vähem!

Inga said...

tänud Kata!
ega ma päris kudumata saa.. aga väga ettevaatlikult püüan võtta. Paremaks on läinud juba:) Määrin astelpajuõliga ja õhtul teeb Musi massaazhi. Võtan magneesiumi ja B-vitamiini ning kannan peaaegu et 24 tundi villaseid randmesoojendajaid.
Olen ikka olnud selline kuduja, et üks asi lõpuni ja siis uus. Kuid võibollaet tõesti peaks proovima erinevaid asju vardale korraga, et siis hoiab randme värskena:üü

Camilla said...

Horror, not being able to knit! It's one of my fears, how do you manage?? Hope your wrists get well soon, knitting is essential to survive.

Anice said...

I will miss your work and unique styling till you recover.

Inga said...

thank you Camilla and Anice!
Im already getting better - have been knitting today already little by little, but trying to keep myself back.

Age said...

Ma kujutan ette mida tunneb üks tõeline kuduja nagu Sina, kui ta ei saa kududa. Loodan, et paraned tänu nendele headele soovitustele kiiresti. See nö hobusesalv või lehma udaratele mõeldud Helosan on tõesti hea abiline.
Kiiret paranemist!

Maarit said...

Väike rännumees paistab olevat väga rahul oma uue kampsuniga.

Kuid tõesti kurb kuulda, et randmed valu teevad.
Ent alltpoolt postitusi lugedes hea meel, et juba paranevad. Kiiret tervenemist!

Inga said...

palju tänu Age ja Maarit!
jah, päev-päevalt läheb paremaks:)
siiras tänu kõigile, kes kaasa tundnud, nõu jaganud!

Monika said...

Tore kuulda, et Sul parem on!

MoniqueB. said...

Your cute little boy is very lucky to have a mother that knits up such nice things for him.

And I'm sorry to hear your wrists are so painfull.
I've had carpal tunnel syndrome too, a few years back. Do you have a brace (like the ones you can use for protection when your skating?) You could wear those at night, so you don't strain them to much. That way your wrists get rest. I've gotten a custom made brace for my right hand. When I know I have a lot to do, I also wear it during the day.
Don't forget, lifting your son is strain too.

Good luck.

Inga said...

thank you Monique:)
My wrists are already better. Oiling, massage, exercises, wrist warmers and some rest have been helpful!
Yes, my boy isnt as heavy as he could be in his age, but have been carrying him around during this winter a lot - so much snow, that have had no choice:)

Vilma said...

So sorry to hear about the trouble with your wrists! Not being able to knit must be agony for you, in addition to the wrist ache. I hope you get well soon!

The cardigan and the little fellow in the pictures are both lovely!

Michele said...

Your son is a cutie - and the sweater is adorable!
I have very bad carpal tunnel syndrome as a result of being a musician, knitter, and, the worst of all - typing on a computer.
I get accupuncture, get massage therapy, take lots of frequent breaks, sleep with wrist braces, and went to someone who specializes in The Alexander Technique - I learned healthy ways to sit/work/etc that put less strain on my body. Oh, and neck position is extremely important - if there is tension in your neck, it can restrict the flow of blood from your artery/veins that go into your wrists and that makes carpal tunnel even worse.
Good luck with this~

Inga said...

thank you, Vilma!
I think it has been a warning for for me - to not knit too much!
thank you for sharing, Michele!
It actually started for me also with head and neck-pain, but I couldnt figure out right away, that it may be caused by knitting... now I do and try to not sit with my knitting too long in same position.
thank you everyone, once again!